Sadaļas
 
 Meklēt
  
 
  
Dzelzavā dzied!
11.04.2008

Skanēs 5. aprīlī dziedošie dzelzavieši, dziesmas mīļotāji, atbalstītāji un citi interesenti kulpā pulkā pulcējās uz muzikālu pasākumu "Dzelzavā dzied!".

Speciālās internātpamatskolas darbinieku ansamblis. Latvieši ir dziedātāju tauta, un arī dzelzavieši ir dziedājuši visos laikos. Ik pa laikam dzelzavieši dzied skaļāk un kuplāk- balsīm kopā savijoties kora dziesmas skaņās. Korī dziedājuši jau Doku Ata laikā, arī vēlāk 20.- 30. gados dzelzaviešu vārdus var atrast dziedāšanas svētku dalībnieku sarakstos.
Laiki mainās, Dzelzavā dzied. Ir kori. Ir rajonā slavens vokāli instrumentālais ansamblis. Un Dzelzavas skolas koris vairākas desmitgades skan tīrāk un košāk par citu skolu koriem! Daudzi ar lepnumu atceras pēdējo dižo, kuplo Dzelzavas kori, kas īsu laiku spilgti un pārliecinoši ieskanējās 90-to gadu sākumā.
Dzelzavā dzied. Šodien tuvākā un tālākā apkārtnē pazīst dzelzaviešu vokālo ansambli „Variants”. Koncerti, augsti rezultāti skatēs....Pašu mājās- neviennozīmīgs vērtējums – no sajūsmas un ovācijām līdz skepsei un noliegumam...Tuvu un tālu pazīst muzicējošo Neimaņu ģimeni, kas katru gadu sniedz koncertu arī daelzavā. Bet vai tik vien?
Dzelzavā dzied. Jā, dzied! Varbūt klusāk. Varbūt pa vienam. Dzied visu paaudžu dzelzavieši. Mēs dzīvojam laikā, kad katrs esam pieraduši sevi nodalīt no citiem. Un mums jāmācās atkal pievienoties. Jo dziesma tā īsti kļūst par dziesmu tikai tad, ja to dzied – no sirds uz sirdi.
Šis vakars tika veltīts dziesmai, ko dzied šodienas dzelzavieši. Uzstājās drosmīgākie, aktīvākie, tie, kas uzdrošinājušies, atsaukušies aicinājumam. Sadziedāja par prieku sev, par prieku visiem. Un kas zin- varbūt nākamā dziesmotā tikšanās reize spēs sasaukt kopā daudz lielāku pulku Dzelzavas dziedātāju.
Dziesmoto vakaru atklāja Dzelzavas pamatskolas vokālais kvartets- Signe, Elīna, Egija un Linda- meitenes, kam dziedāšana jau šūpulī ielikta, bet mūzikas gudrības papildus tiek apgūtas mūzikas skolā, bet kopā dziedāšanas prasme- skolas vokālā ansambļa stundās. Tikko aiz muguras ļoti veiksmīgs starts rajona skatē un – pavisam tuvu dalība skolu ansambļu novada konkursā Valkā.Arī šoreiz meitenes uzstājās droši un pārliecinoši, godam ieskandinot muzikālo vakaru.
Skatītāju skaļu aplausi, smaidu un uzmundrinājuma saucienu pavadītas, sevi plašākai publikai pirmo reizi pieteica un, kā pašas smej,„tautās izgāja” liela, dziedoša kolektīva maza, bet ļoti drosmīga, apņēmīga, optimistiska un neapšaubāmi skanīga entuziastu grupa- Dzelzavas speciālās internātpamatskolas darbinieku vokālais ansamblis. Līdz šim meitenes dziedājušas daudzos skolas pasākumos, jubileju reizēs. Muzikālo pusi dziedātājām palīdz pieslīpēt Sarmīte un Atis Grīnbergi. Skaistas dziesmas, skanīgas balsis, atraktīvs priekšnesums- daudziem šī ansamļa sniegums bija patiesi negaidīts pārsteigums.
Daudz jo daudz atmiņu un nostāstu dzirdēts par laikiem, kad Dzelzavā reiz bija....Un bija vokāli instrumentālais ansamblis- 70-tajos gados, ko vadīja un stutēja ne-dzelzavietis, kurzemnieks, neparasti talantīgs un apdāvināts cilvēks Vilnis Ludbergs. Viņa komponēto un savulaik tik populāro dziesmu "Vēl viena vasara" dziedāja dzelzaviešu vecmeistars, savulaik slavenās muzikantu kopas solists un trompetists Arnis Uljāns. Ļoti saviļņojošs, emocionāls brīdis, kas lika asarai noritēt ne pār vienu vien vaigu....
Bet, kad vecmeistara balss savijas kopā ar mūslaiku Dzelzavas skanīgāko vīrieša balsi- Ata Grīnberga balsi, vecu vecā dziesma par taurenīti atskan jaunās skaņās,tik pārliecinoši, ka zālē visi plaudēja no sirds. Bonusā Atis vēl uzdziedāja "Ripoja akmens" - sak, ja jau ripo pa visu Latviju, lai atripo arī pie mums!
Entuziasms, apņēmība un griba darboties neizsīkst arī mūsu jaunajā paaudzē. Elīna ģitāru iegādājās pavisam nesen. Un- pilnībā aizrāvās ar to. Pirmie akordi, pirmā sakarīgā skaņa. Un mērķis- apgūt šo instumentu papildus mūzikas skolā mācītajam akordeonam.Tikko atgriezusies no pirmās savā mūžā ģitāristu sesijas, Elīna uzdrošinājās mēģināt parādīt un pierādīt sev- es to varu! Elīnas sniegumā izskanēja populārā dziesma „Killing me sofly”.
Signei dziedāšana ir sirdslieta, hobijs un arī- talants. Varbūt reizēm pietrūkst uzņēmības šo talantu likt lietā, varbūt pietrūkst pārliecības par savu varēšanu. Bet tovakar Signe dziedāja solo- aizkustinošo „Putnu balles” līdzcietības dziesmu „Sirds ir kā tilts”.
Milzīgs prieks ir par mūsu foršajiem, atsaucīgajiem, smaidīgajiem jauniešiem- dziedāja entuziasts, ģitārists Jānis Špunders un viņa simpātiskās kompanjones Maira un Zane ("Jānis& co"). Šī domu biedru grupa pirmo reizi uzstājās Dzelzavas muzikālā pasākumā un patiesi pārsteidza ar jauku, savdabīgu, drošu un skanīgu priekšnesumu!
Arvis un Rita Petkuni ir neparasti tīru, skanīgu balsu īpašnieki. Viņu ģimenē skaisti dzied visi, bet Rita un Arvis ir drosmīgie, kas pasākumā dziedāja solo. No agras bērnības abi ir dziedājuši šur un tur, brīžiem nopietnāk, brīžiem mazāk nopietni. Dziedāt ļoti patīk, tāpēc abi labprāt iesaistās dažādos muzikālos projektos. Arī 5. aprīlī- pirmo reizi uzstāšanās kopā ar mazo vijolnieci Egiju "Šūpļa dziesmā" un ar ansambli "Variants" dziesmā "Divi putni".
Koncertu noslēdza vokālais ansamblis "Variants". Kolektīvam tikko aiz muguras republikas ansambļu skates, kur 174 kolektīvu konkurencē iegūts desmitais rezultāts savā kategorijā un trīsdesmitais kopvērtējumā. Nav slikti, jo Latvijā vokālo ansambļu skaits ir vismaz div-tik lielāks par skates dalībnieku skaitu.Tovakar "Variants" dziedāja 3 dziesmas- vienu no jaunā repertuāra, vienu- no skates repertuāra un vēl- vecu dziesmu jaunās skaņās.
Noslēgumā visi dziedātāji pulcējās uz skatuves. Katram dalībniekam- mazs, pavasarīgs sveicieniņš- atraitnīte.Dziedātāju pulkam mīļi tika aicināta pievienoties mūsu dziedāšanas skolotāja, ko daudzu paaudžu dzelzavieši atzīst par savu pirmo, svarīgo padomdevēju un virziena rādītāju mūzikas pasaulē- Rasma Vanaga. Tovakar dziedāja 16 skolotājas bijušie audzēkņi,bet skolotāja bija zālē, juta visiem līdzi.
Pasākuma noslēgumā sirsnīgā un emocionālā gaisotnē visi klātesošie kopā dziedāja Dzelzavas neoficiālo himnu- Viļņa Ludberga un Pētera Mucenieka "Dziesmu Dzelzavai".
Paldies visiem dalībniekiem par prasmi dalīties dziesmas priekā, par uzdrīkstēšanos, par kopā būšanu un kopā sadziedāšanu! Paldies šī vakara vadītājai Indrai Zukurei par laiku un sirdi, ko ielikusi šī pasākuma tapšanā!
Lai mūsu dziedāšanas un kopā būšanas prieks plaukst un vairojas katra sirdī un prātā!

Arnis un Atis


<< Atpakaļ

Vārds/niks:

Teksts


Ievadiet drošības kodu saskaitīt 198 ar 5 


Lasīt līdzīgus rakstus par šo pašu tēmu:

Pirmo reizi- muzeja nakts MUCENIEKOSDziesmu un Deju svētku karoga pacelšana DzelzavāDZELZAVĀ DZIED!!!Atskats uz notikušajiem pasākumiem.Lāpu gājiens un piemiņas brīdis pie pieminekļa.Sveiciens svētkos no Dzelzavas pagasta! Dzelzavā ielīgo un līgo! VIDEOMārtiņdienas gadatirgus Dzelzavā!
 Jauni foto
 | © Dzelzava - Atsauksmēm |