Sadaļas
 
 Meklēt
  
 
  
Dzelzavas kultūras nama kolektīviem- jauni tautas tērpi
30.01.2012

Dzelzavas kolektīvi jaunajos tautas tērpos.

28. janvāra vakarā Dzelzavas kultūras namā notika koncerts „Pret vējiņu danci griezu”, kurā savus jaunos tautas tērpus dziesmā un dejā vietējai sabiedrībai demonstrēja Dzelzavas pašdarbības kolektīvi.

Ar Eiropas savienības lauku atbalsta dienesta LEADER programmas (75%)un Madonas novada pašvaldības (25%) finansiālu atbalstu tika realizēts projekts „Tautas tērpu izgatavošana Dzelzavas kultūras nama kolektīviem”. Projekta rezultātā tika izgatavoti četri tautas tērpu un apavu komplekti, kas nodoti Dzelzavas kultūras nama jauniešu deju kolektīva „Zīļuki”, senioru tautas deju grupas „Dzeldes” un vokālā ansambļa „Variants” rīcībā. Tērpi tika komplektēti, pamatojoties uz Austrumvidzemes tautas tērpu valkāšanas tradīcijām, Madonas apkaimes krāsu salikumiem, kā arī kolektīvu darbības specifiku. Tērpu izgatavošanas darbus veica SIA „Muduri” no Rīgas, bet apavus izgatavoja SIA „Kristāla kurpīte” no Rēzeknes.

Līdz šim Dzelzavas dziedātājiem un dejotājiem savu tautas tērpu nebija. Tie tika aizņemti, kombinēti, pielāgoti. Liels paldies tautas deju kolektīvu vadītājam Jānim Šķēlem, kurš daudzus gadu garumā ieguldīja lielu darbu un izdomu, lai Dzelzavas dejotāji skatēs un koncertos izskatītos atbilstoši prasībām. Ir prieks, ka šis laiks nu jau pieder pagātnei! Tāpēc gan jauniešu deju kolektīvs „Zīļuki”, gan senioru deju grupa „Dzeldes”, gan vokālais ansamblis „Variants” savus jaunos tērpus un apavus izrādīja un prezentēja ar īpašu atbildību un lepnumu, tādējādi vēlreiz pierādot un apliecinot, ka šie jaunie tautas tērpi dzelzaviešiem ir ļoti vajadzīgi un sen pelnīti.

Koncertu uzsāka vokālais ansamblis „Variants” ar vairākām skanīgām tautas dziesmu apdarēm, kas jaunajos tautas tērpos izskanēja īpaši pārliecinoši. Sekoja krāšņs un daudzveidīgs deju uzvedums, kurā līdz ar Dzelzavas dejotājiem skatītājus priecēja arī Cesvaines vidusskolas deju kolektīva „Sprīdītis” 5.klases un 8.klases kolektīvs. Dejotāji skatītājiem rādīja ne tikai jaunos tērpus, bet arī pavisam jaunas dejas . Tā kā šo deju kārtīgai izdancošanai Dzelzavas kultūras nama skatuve ir par mazu, šoreiz par skatuvi tika pārvērsta zāle, bet skatītāji koncertu vēroja no skatuves. Bez dziesmām un dejām tika pārrunāti un ar smaidu atgādināti tautas ticējumi par jaunu tērpu ievalkāšanu , kā arī raudzīts, lai tērpu atrādīšana noritētu īsti pareizi , tērpi valkātos labi un to valkātājiem netrūktu piekrišanas.

Koncerts noslēdzās ar krāšņu, svinīgu Jāņa Šķēles veidotu deju „Seši ceļi”, ko jauniešu deju kolektīvs „Zīļuki” kopā ar Cesvaines dejotājiem pavisam drīz rādīs Rīgā jaunrades deju konkursā „Mēs un deja”.

Jauns, skaists tautas tērps ceļ tā valkātāja pašapziņu. Dzelzavas kolektīvi, piedaloties dažādos pasākumos, koncertos, skatēs, veicina gan sava pagasta , gan visa novada atpazīstamību. Jaunais tērps piešķirs jaunas nianses gan dejas solim, gan dziesmas skanīgumam, bet ieguvēji būsim mēs visi- gan tērpu valkātāji, gan skatītāji, līdzi jutēji un laba vēlētāji.

Dace Kalniņa

Dzelzavas KN direktore

Savus tautas tērpus ieskandina VARIANTS

par jaunajiem tērpiem priecājas DZELZDES


<< Atpakaļ

Vārds/niks:

Teksts


Ievadiet drošības kodu saskaitīt 715 ar 0 


Lasīt līdzīgus rakstus par šo pašu tēmu:

BALLĪTE ar grupu ROLISEKONCERTS Ziemassvētku noskaņāsSolistu apvienības JUBILĀRI koncerts Latvijas dzimšanas dienā.Vokālo ansambļu sadziedāšanās koncertsIevas Kerēvicas koncertsInformācija par zemes nomas izsoli nekustamajam īpašumam "Bez adreses", Dzelzavas pag.Dzelzavas pagasta atklātais čempionāts 64 lauciņu dambretē
 Jauni foto
 | © Dzelzava - Atsauksmēm |